''Salam kasih siapakah yang singgah mengusik di sanubari ini? "

Wednesday, 8 May 2019

Telur Masin Bajet

Assalamualaikum korang.. bertemu kembali kita selepas satu tahun..hahaha... maafkan lah diri ini ye... banyak bende nak share dekat blog ni..tapi itu lah..masa sangat mencemburui mimi... die tak bagi berbloging ni...acehh ayattt... Apa yang baru tentang mimi pada penulisan kali ni ialah..., mimi dah tukar status jadi BINI ORANG...haaa melepas la semua jejaka-jejaka nak buat mimi jadi permaisuri hati tu...(ambooii perasann benoo)...

Ok lah malas nak melalut panjang-panjang..nanti hampa meluat nak singgah blog aden... ok anak-anak...,today is mommy nak share cara-cara nak buat telur masin bajet.... minta semua anak-anak fokus ye... sape tak fokus mommy baling telur sebiji atas dahi...k..k..gurau jeeee...

cara die mudah je...sangat senang..tapi kalau salah teknik alamatnyer buang ke tong sampah la ye sayang-sayang..Makcik mimi pernah buat telur masin ni tapi xjadi..rugi sangat ,dah la mase tu die buat banyak dan guna telur itik weii...! Mahai tuu...

Dah nama pun telur masin bajet kan..so kite pakai telur ayam sebagai ganti ok...untuk beginner mimi cadangkan buat je dlm 5 biji gitu..jangan banyak2 takut xmenjadi xde lah rase rugi gitu...Bile dah pro upgrade kan kuantiti..ok?


                                                               Image result for telur ayam masin


Bahan-bahan:-
- Telur ayam 5 biji
-Garam kasar 1 cawan
-Air
-Botol kuih raya/ape2 botol yang boleh muat 5 biji telur tu

Cara-cara:-
-Masukkan air ke dalam kuali/periuk/seangkatannyer.
-Masukkan garam tadi.
-Kacau sampai garam larut.
-Biarkan air garam tu sejuk(Mimi biarkan air garam tu semalaman, sebab buatnyer malam .P/S;malas nak tunggu sejuk sebenarnye..ngantok)
-Isikan semua telur dalam botol kosong dan isi air garam tadi sampai penuh.
-Ini part paling penting. Simpan botol tersebut di TEMPAT GELAP. (mimi letak dalam kotak yg tak guna je) ini untuk bagi kuning telur tu cantik..kalau x nnti colour kuning die pudar!
-Periksa telur setiap 3 hari.
-Pastikan telur xpecah ok.Kalau pecah maksudnye tamatlah sudah riwayatnyer.
-Peram ditempat gelap selama 14 hari, lepas tu ambik sebiji try rebus dan makan.
-Rasa macam telur masin x?? Kalau rase mcm makan telur masin thats mean awak berjaya sayang-sayang. You did it..! omg..woohooo..
-Boleh buang air garam tu,basuh telur dan isi balik botol dengan air paip biasa.
-simpan dalam peti ais, tukar air setiap 3 hari.
-Nak masak boleh keluarkan macam biasa.

Mostly yang buat tak jadi ni rata-rata sebab:-
*Larutkan air garam guna air paip biasa/air sejuk - Korang WAJIB panaskan air tu ok.
*Taknak simpan telur di tempat yang gelap. - Cannot-cannot, jangan degil please.. untuk telur masin jangan derhaka k..buat je.


Mimi doakan semoga maju jaya ye semua...

No comments:

Post a Comment